Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagymás bodag - Di'-'kondér

2015.11.13

A tésztához kell:

4 kg liszt

20 dkg élesztő

4 dkg só

1 evőkanál őrölt kömény

20-25 dkg zsír

2-2,5 liter víz

A töltelékhez kell:

1 kg hagyma

15-20 dkg zsír

1 kg füstöltkolbász

 

Elkészítés:

 

A lisztet egy nagy tálba szitálom, előtte az élesztőt felfuttatom egy kis langyos vízben, cukorral megszórva. A liszt pihen egy kicsit, s ha az élesztő felfutott, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntöm, s összekeverem egy kevés liszttel – kovászt készítek. A tálat ruhával letakarva langyos, meleg helyen pihentetem, míg két-háromszorosára növekszik. (15-20 perc). Hozzá teszem a sót, a köményt, a zsírt, a langyos vizet, alaposan bedagasztom – 15-20 percen át. Letakarva kelesztem míg legalább kétszeresére növekszik.

 

A kemence felkészítése: egyenletesen fűtöm fel, legalább 3-4 órán keresztül - tapasztalat alapján 1,5 talicska fával, az utolsó fél órára a gazdag parazsat szétterítem. Ha már a vonó ’szikrázik’ a sütőfelületen, kihúzom vele az összes parazsat. A ’pemetet’ vízbe mártva ’lemosom’ vele a kemence alját, összeszedve ezzel a finom hamut is. Ezek után egy edénykében vizet teszek a kemence elejébe oldalra, hogy biztosítva legyen a megfelelő páratartalom sütés közben.

 

Amíg a tészta kel, elkészítem a tölteléket. Az apróra vágott hagymát és kolbászt a zsíron megsütöm, ízlés szerint fűszerezem.

A megkelt tésztát könnyedén átgyúrom, 10-12 egyenlő részre vágom, cipóra formázva a tálba visszateszem, majd egyenként kinyújtom 1-2 cm vastagságúra. A még langyos töltelékkel vékonyan megkenem és hármas-hajtással szögletes cipóvá formázom. Félreteszem, hagyom kicsit kelni, majd mehet sütőlapátra téve a kemencébe.

15-20 perc elteltével a cipókat kiveszem, vizes kenőtollal a tetejüket átkenem és a kivételhez képest fordított sorrendben visszateszem kb. ugyan ennyi időre. A végén nézegetni kell, hogy arany barnára sülve vegyem ki.

 

A kivétel után minimum fél órán át hagyjuk hűlni konyharuhára, vagy rácsra téve.

Szeletelve, tépve, tejföllel megkenve fogyaszthatjuk.

 

A fenti receptet a Tarjáni Gyermektábor részére jegyeztem le a kemencés receptgyűjteményük számára, miután megsütöttem azt a kemencéjükben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.